Starten met FileMaker in 2021

Door Seppe Van Praet.

Hoe FileMaker mijn interesse kreeg

Ik leerde FileMaker kennen in 2020, heel wat jaren na de eerste release in 1985. Een goede vriend zei dat hij begonnen was met de ontwikkeling van een FileMaker app. Aanvankelijk wekte dat niet zo mijn interesse. Mijn focus op de universiteit lag voornamelijk op programma’s zoals Unreal Engine, Unity en 3D Studio Max. Software voor databases, had minder mijn aandacht.

Een jaar later, na het verlaten van de universiteit, begon ik te zoeken naar mogelijke vacatures. Dezelfde vriend die me had geïntroduceerd in FileMaker, werkte voor een bedrijf genaamd ClickWorks, dat gespecialiseerd was in FileMaker ontwikkeling. Toen hij hoorde dat ik op zoek was naar een baan, liefst eentje die niets te maken had met de fast-food keten McDonald’s, zei hij dat het bedrijf waar hij voor werkte nieuwe FileMaker ontwikkelaars nodig had. Mijn interesse in FileMaker groeide lichtjes bij de mogelijkheid van tewerkstelling. We raakten aan de praat over FileMaker, het bedrijf, en de apps die hij had ontwikkeld. Een paar uur en enkele demo’s later was mijn interesse in FileMaker aanzienlijk gegroeid.

De volgende ochtend heb ik de gratis proefversie van FileMaker 19 gedownload en ben ik aan de slag gegaan. Ik begon me een weg te banen door de FileMaker-trainingsserie en maakte kleine projecten, zoals een app om gegevens over films, die ik gezien had, op te slaan.

Zoals de meeste ontwikkelingssoftware, kostte het wat tijd om aan de ins en outs van het programma te wennen. Hoewel veel van mijn programmeerervaring van pas kwam, waren de verschillen tussen FileMaker en het ontwikkelen in c++ of het maken van een spel in UE nogal groot. Maar eens ik mijn weg kende in de relatiediagram en de script editor, was het gemakkelijk genoeg om mijn concepten snel om te zetten in een werkende toepassing.

Nadat ik een maand met het programma had gerommeld, slaagde ik erin om een “free-lance” FileMaker baan te krijgen. Ik moest een bestaande applicatie vanaf de grond opnieuw opbouwen, wat functionaliteit toevoegen en wat functies aanpassen. Het kostte me wat tijd om me erin te verdiepen, aangezien het een hele stap vooruit was ten opzichte van de kleine projecten die ik eerder had gemaakt. Maar na een tijdje had ik de basis door en genoeg kennis om de meeste problemen die ik tegenkwam op te lossen (of in ieder geval genoeg kennis om de dingen te begrijpen die ik van de Claris community had gekopieerd). Alles verliep vlot.

Hoe ik uiteindelijk bij ClickWorks terechtkwam

Ondertussen ontvingen ze op het kantoor van ClickWorks een mailtje met een niet al te indrukwekkende CV. Maar met een overtuigende aanbeveling van mijn vriend die daar werkte, stemden ze erin toe dat ik langskwam voor een gesprek. Op voorwaarde dat ik een kleine opdracht kon uitvoeren die ze aan elke sollicitant geven. Dat was niet zo’n uitdaging met de ervaring die ik de laatste weken al had opgedaan.

Dus stuurde ik de opdracht in, met wat extra werk om mijn motivatie te tonen. Een week later stond ik op de stoep voor een gesprek. Overvloedig zwetend vanwege de zomerhitte en het feit dat ik nog nooit een formeel interview had gedaan, belde ik bij hen aan. Jeroen en Joris waren erg gastvrij, zij het een beetje sceptisch aan het begin van het interview. Om hun scepticisme te verklaren: Ik was jong, had drie keer van bachelor gewisseld voordat ik na vier jaar stopte met mijn studie, en had weinig om mee te werken behalve wat kennis van zoölogie, c++ programmeren, en 3D modelleren. Geen van die dingen was erg nuttig voor de baan waarvoor ik solliciteerde. Maar na het doornemen van de opdracht en enkele andere dingen die ik in FileMaker had gebouwd, stonden ze al snel open voor het idee om me aan te nemen voor een stage.

De eerste week was een beetje verwarrend, het was even wennen om uit te vinden hoe het bedrijf werkte en wat mijn rol daarin was. Laat staan dat ik sommige van de monsterlijke projecten, die ze aan het ontwikkelen waren, kon te begrijpen. Maar met de tijd (en heel veel hulp van mijn collega’s) komt het begrip. De eerste paar weken werden mijn opdrachten duidelijk omschreven en uitgedacht door Jeroen of een van mijn collega’s. Helaas is geen enkele ontwikkelaar veilig voor onverwacht gedrag of de complexiteit van een applicatie. Meer dan eens ben ik in het konijnenhol gesprongen tot ik vond waar het probleem zich verschool, meestal na een uur intensief turen naar de script debugger. Gelukkig kunnen fouten en frustratie goede leermiddelen zijn, het is moeilijk om iets te vergeten als je er een uur naar hebt gezocht.

Terugspringend naar het heden, ik werk nu 6 maanden bij ClickWorks. Mijn stage is voorbij en ik werk op (bijna) volle capaciteit. Mijn poging voor het FileMaker certificeringsexamen heeft me laten zien dat er nog genoeg te leren valt als het gaat om het maken van apps in de wereld van Claris. FileMaker heeft absoluut het predikaat makkelijk te leren, moeilijk te beheersen. Toch heb ik het gevoel dat ik al grote vooruitgang heb geboekt. Jeroen en Joris vertrouwen me om verzoeken van klanten te interpreteren en af te handelen, ik heb geëxperimenteerd met Javascript en Webviewers, ik heb veel succesvolle API-calls geïntegreerd en ik kan met walging terugkijken op mijn oude scripts. Wat altijd een goed teken van groei is.