Nieuwe development guidelines beschikbaar!

Teamwork is belangrijk bij ClickWorks. Als Jeroen een complexe module maakt in FileMaker voor een uitdagend project dan willen we dat Maarten of Yngva die module kunnen uitbreiden zonder te moeten uitzoeken waar alles staat en hoe het werkt. Zelfs een jaar na het maken de originele module. Of vijf jaar. Daarom hebben we een reeks van richtlijnen gebundeld die het development-proces in FileMaker moeten stroomlijnen. Zo garanderen we tevredenheid bij de klant. Zo houden we onze FileMaker-projecten op de rails en blijft het leuk om aan een project te werken.

We startten met de guidelines in 2004 toen FileMaker 7 uitkwam. Op dat moment begonnen we aan uitgebreide projecten met meerdere developers tegelijk. Sindsdien is het document elk jaar opnieuw onder de loep genomen. Op onze team-meetings bekijken we of het nog up-to-date is. We schrappen dingen die niet blijken te werken and we voegen telkens nieuwe suggesties toe. Dat is ook logisch, want FileMaker evolueert en ook wat we beschouwen als ‘best practices’ verandert doorheen de tijd.

Deze regels staan dus ter discussie en ze wijzigen regelmatig. Maar op het moment dat we een akkoord bereiken, staan ze in steen gegraveerd tot de volgende review. Het is immers niet voldoende om regels te hebben. Je eraan houden is de kunst. Dat vergt discipline.

Na 8 jaar combineert dit document the gezamenlijke ervaring van een team van 7 full-time FileMaker developers. Het bevat niet minder dan 25 manjaren ervaring. We denken dat we een gebalanceerde mix hebben bereikt van regels, tips en best practices. De guidelines bevatten een solide stel van ‘naming conventions’ die eenvoudig zijn in gebruik en die niet te veel overhead opleggen aan een project. Wij nodigen u graag uit om er uw voordeel mee te doen. Laat ons weten wat u ervan denkt!

Er zijn twee documenten beschikbaar: de ‘guidelines’ leggen uit hoe we werken en waarom we dat zo doen. De ‘naming conventions’ bevatten een samenvatting daarvan in handige tabelletjes.

Download de guidelines hier.