Een Antwerps Avontuur: een gids door een trotse local

Door Katia Royer.

Welkom in Antwerpen, de stad dat mijn hart gestolen heeft en al voor zolang ik het mij herinner mijn thuis is — mijn geliefde stad van verwondering en eigenzinnigheid. Als zeiler, kunstenaar, kunstrestaurator en gediplomeerde chocoholic, maar vooral als trotste inwoner, vind ik het geweldig om jullie gids te zijn in deze bijzondere plaats. Of je nu hier bent voor EngageU of gewoon om op verkenning te gaan. Maak je klaar voor een reis vol met verrassingen, gelach en natuurlijk, veel chocolade. Kom naar EngageU 2023 en laten we samen in dit Antwerpse avontuur duiken!

1. Antwerps Centraal Station: een warm welkom

Je Antwerps avontuur begint het moment dat je van de trein stapt in Antwerpen centraal. Kijk vol ontzag naar de verbluffende architectuur van deze spoorwegkathedraal, die vaak als een van de mooiste treinstations ter wereld wordt genoemd. En vergeet niet je ogen naar de hemel te richten om de prachtige koepel te bewonderen.

2. Het historische centrum: een wandeling doorheen de tijd

Wandel op je gemak door het historische centrum van Antwerpen, waar de geplaveide straten bijna smeken om verkend te worden. Als kunstrestaurateur heb ik hier ontelbare uren doorgebracht met het bewonderen van de architectuur van eeuwenoude gebouwen en het ontdekken van verborgen details. Mis de Grote Markt niet, waar het imposante stadhuis en de Brabo-fontein de tand des tijds hebben doorstaan en het legendarische verhaal van de stad blijven vertellen.

3. Antwerpse chocolaatjes: Zoete perfectie

Laten we eerst onze zoetekauwen verwennen bij Chocolatier Goossens, een verborgen juweeltje voor chocoladeliefhebbers zoals wij. Hun verrukkelijke creaties voeren je mee naar een cacaoparadijs. Pro tip: ga niet weg zonder hun pralines te hebben geprobeerd; het zijn ware kunstwerkjes!

4. De Schelde: een zeilers verademing

Als zeiler vind ik zowel rust als opwinding op het water. De Schelde biedt de perfecte achtergrond voor een rustige wandeling langs de rivier of, voor een nog betere ervaring, een tochtje met de veerboot. Stap aan boord naar Linkeroever en ontdek het meest adembenemende uitzicht op de skyline van Antwerpen. Van daaruit zie je Antwerpen vanuit een echt scheepsperspectief.

5. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen: Een kwast met glans

Als kunstliefhebber en omdat ik het voorrecht heb gehad om aan het KMSKA te werken, kan ik niet anders dan een bezoek aanbevelen. Het gaat niet alleen om het bewonderen van schilderijen; het is een duik in een zee van creativiteit. Je zult zien hoe kunst onze stad heeft gevormd. Bovendien is dit museum net heropend na een sluiting en renovatie van 10 jaar.

6. Belgische Cafés: waar ‘Gezelligheid’ heerst

Laten we ons nu onderdompelen in de Belgische cafécultuur. De Antwerpse cafés zijn niet alleen plekken om iets te drinken; ze dienen als gemeenschappelijke huiskamers waar de lokale bevolking samenkomt om te ontspannen, verhalen uit te wisselen en zich te omwentelen in ‘gezelligheid’. Neem een moment om te genieten van een koffie of een Belgisch biertje in een van deze etablissementen en je voelt je meteen een echte Antwerpenaar. Enkele plekken die ik van harte aanbeveel voor een drankje en een vleugje Antwerpse gezelligheid zijn Cabron, De Muze, Pelikaan, Dogma, en café Pardaf.

7. De culinaire scène van Antwerpen: Smaak van genot

De culinaire scene van Antwerpen is een absolute schatkamer. Verwen jezelf niet alleen met chocolade, maar ook met Belgische wafels, knapperige frietjes en natuurlijk heerlijk Belgisch bier. Je smaakpapillen gaan een onvergetelijk avontuur tegemoet! Als het op wafels aankomt, ga dan zeker naar Bubblewaffle. Frituur N°1 mag dan wel beweren dat ze de beste frietjes hebben, maar ik raad Frituur ‘t Stad aan. En voor de bierliefhebbers, die hebben geluk want elke bar in Antwerpen heeft de beste brouwsels. Mis de kans niet om te proeven van een Triple d’Anvers – een echte Antwerpse klassieker!

8. Het MAS: Waar geschiedenis de moderniteit ontmoet

Een andere favoriete plek is het Museum aan de Stroom (MAS). Het mengt op meesterlijke wijze geschiedenis, cultuur en moderniteit op een manier die Antwerpen zelf weerspiegelt. Vergeet niet het dak te verkennen; het uitzicht is een meesterwerk op zich.

9. De Antwerpse modewijk: Stijl Centraal

Antwerpen draagt met trots de titel van Belgische modehoofdstad, en het gebeurt allemaal in het Modekwartier. Duik onder in chique boetieks, conceptstores en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, die wereldberoemde ontwerpers heeft voortgebracht die bekend staan als de “Antwerpse Zes”.

10. Street Art: Urban Canvas

De muren van Antwerpen dienen als een steeds veranderend canvas voor ongelooflijk getalenteerde kunstenaars. Kijk je ogen uit naar de levendige muurschilderingen en graffitikunst die de gevels van de stad sieren. Het is alsof je door een openlucht kunstgalerie wandelt, die een extra laag karakter toevoegt aan onze toch al fascinerende stad. Je kunt deze website bekijken om street art bij jou in de buurt te ontdekken: Street Art Cities – Antwerpen.

Zo zie je maar, je avontuur in Antwerpen wacht! Een mix van geschiedenis, cultuur, kunst, culinaire hoogstandjes en de warme omhelzing van de Belgische cafécultuur. Het is een reis die even zoet belooft te zijn als onze pralines en even rijk als onze geschiedenis.

In zoute avonturen en zoete chocolade dromen,

Katia 🍫⚓🎨🏛️