Custom Connectors, een doorbraak voor Claris Connect

Door Jan Stieperaere.

Met de introductie van Claris Connect Custom Connectors hebben we een belangrijke stap gezet in de evolutie van het Claris Connect platform.

Claris Connect heeft altijd uitgeblonken in het eenvoudig creëren van flows en het verbinden van online services. Het kwam echter voor dat een ‘connector‘ ontbrak of dat de juiste endpoints niet beschikbaar waren. Die dagen liggen nu achter ons!

Dus, wat zijn Custom Connectors? 

Het is een manier om je eigen Claris Connector te maken zonder kennis van programmeertaal. Een Claris Connector wordt ‘beschreven’ in een taal die we allemaal al kennen en waar we van houden: JSON.

Een connector maken is niet zo moeilijk. Het gaat om twee dingen:

  1. Specificeren hoe de API moet worden geauthenticeerd
  2. Het beschrijven van de API endpoints met de beschikbare acties.

Je moet vertrouwd zijn met API’s en met JSON, dus dit is waarschijnlijk iets voor meer gevorderde Claris ontwikkelaars. Maar hier is het goede nieuws: zodra iemand een Custom Connector maakt, kan deze worden gedeeld via Claris Marketplace, zodat iedereen er gebruik van kan maken. Omdat een custom connector in feite niet meer is dan JSON-tekst, kan hij gemakkelijk worden gedeeld, overgedragen en geïntegreerd in je eigen projecten. En je bent niet gebonden aan die code. Je kunt het eerst aanpassen, testen en debuggen voordat je het met je team deelt.

Mis je een Connector en wil je je eigen Connector maken?

Er zijn verschillende sjablonen van werkende Custom Connectors ( OpenAI, GoogleMaps, … ) die je kunt bekijken om te zien hoe de JSON is samengesteld. Er is een speciale Claris Connect helpsectie over Custom Connectors: https://help.claris.com/en/connect-help/content/creating-custom-connectors.html

Daar vind je gedetailleerde instructies over hoe je moet beginnen en alle details die je moet weten.

Enkele beperkingen van deze eerste versie zijn:

  • Geen OAuth-authenticatie. Alleen eenrichtingsauthenticaties worden ondersteund: basisauthenticatie, gebruikersnaam/wachtwoord, token, enz.
  • Alleen acties worden ondersteund. Triggers zijn nog niet beschikbaar.

Ik heb een aangepaste connector gemaakt om verbinding te maken met de Mollie Payments API. Hierdoor kun je de Betalingen, betaallinks en Methoden acties van Mollie gebruiken in je flows. Ik heb ook een video gemaakt over hoe je deze connector kunt integreren en gebruiken.

Naar mijn mening is het Claris Connect platform met deze nieuwe functies een stap verder!

Ontdek hier meer over de kracht van Claris Connect.

Enjoy connecting