Claris Studio Blog Post

Door Joris Aarts.

Nieuwe mijlpaal voor het Claris ontwikkelingsplatform

In een druk bijgewoonde webinar van afgelopen week, kondigde Peter Nelson, VP of Engineering bij Claris® een bijzondere nieuwe stap aan voor het Claris platform: Claris Studio. Het gaat niet alleen over een technische modernisering. Ook het licentiemodel wijzigt en zelfs de naam van hun producten.

Wat is Claris Studio?

Studio verenigt de twee hoofdpijlers van het Claris platform sinds 2019: Claris FileMaker en Claris Connect. De technologie belooft een moderne web-ervaring voor het bouwen van low-code apps en workflows. Er komt een centraal beheer van logins en toegang tot zowel workflow-data als database-informatie van Pro.

Zogenaamde ‘hubs’ zullen het mogelijk maken om invoerformulieren aan elkaar te koppelen tot een workflow om bijvoorbeeld het proces van invoer van bestellingen of werkbons vlot te laten verlopen.

Dashboards maken het mogelijk om workflow data te koppelen met gegevens uit Pro apps. Op die manier versterkt Claris de cohesie binnen haar platform.

Nieuw is ook dat Claris het nu mogelijk maakt om formulieren te ontwerpen voor grotere groepen anonieme gebruikers zonder dat daar een licentie moet tegenoverstaan. Denk aan bijvoorbeeld eenmalige registratries voor een evenement, of het verzamelen van enquête-informatie. Het was al langer een vraag in de developer community en het is iets waar we nu nog eigen web-ontwikkeling voor moeten inschakelen.

Het klinkt allemaal nog vaag. We zullen in de komende weken verder berichten over onze ervaringen met Claris Studio. Wat we wel weten is dat de technologische fundamenten zijn gelegd voor een modernere aanpak van low-code: open,  WAN-based, multi-tenant, NoSQL native en snel.

Backward-compatibility heeft altijd in het DNA van Claris gezeten en ook nu is er de garantie dat bestaande toepassingen zullen blijven werken in de nieuwe technologie. Een nieuwe data-pipe zorgt voor uitwisseling van gegevens tussen Pro en Studio.

Wat met FileMaker?

De naam FileMaker Pro wordt vervangen door Claris Pro. FileMaker Go wordt Claris Go. Eindelijk! Daarmee verdwijnt een overbijfsel uit de jaren 80 en 90 waarin software namen had als PageMaker, FileMaker, … enzovoort. Met de krachtige nieuwe mogelijkheden van het Claris platform, werd het steeds moeilijker om uit te leggen aan IT-departementen waarom hun veelbelovende nieuwe software ‘FileMaker’ heette. En wie weet er nog dat het alom bekende Adobe InDesign ooit door het leven ging als ‘PageMaker’?

Kortom, wij zijn erg blij met de nieuwe naam!

Wanneer komt dit eraan?

Dit is het stappenplan:

  • Mei 2022: beperkte developer preview van Claris Studio voor Claris Platinum Partners. Ondertussen verhoogt Claris haar cloud capaciteit wereldwijd.
  • Mei-Juni: technische webinars door Platinum partners over Claris Studio. Tussentijdse releases van Claris Pro 19.5 en 19.6
  • Herfst 2022: release van Claris Studio als cloud-only. In eerste instantie in US datacenter. Focus in de eerste release ligt op de fomulieren voor verzamelen van data via anonieme gebruikers.

Volgende stappen

  • Uitrol van Claris Studio in datacenters wereldwijd
  • Beschikbaar maken van een on-premise versie van Claris Studio voor gebruik op eigen infrastructuur.
  • Uitbreiden van de mogelijkheden van Claris Studio.

Ondertussen ligt ook de verdere ontwikkeling van Claris Pro (fka FileMaker) niet stil:

  • Versie 19.5 kan elk moment verschijnen en bevat talrijke snelheids- en stabiliteitsverbeteringen + support voor Ubuntu 20.04 en Nginx.
  • Versie 19.6 zal onder meer scripted transacties mogelijk maken en groepsbeheer via Oauth + schaalbaarheid tot 1000 gelijktijdige gebruikers.

Nieuw licentiemodel

Uitstekend nieuws is dat Claris nu radicaal kiest voor een freemium licentiemodel voor nieuwe gebruikers. Iedereen kan nu onbeperkt aan de slag in Claris Pro en Claris Studio. Je zal Claris Pro gratis kunnen downloaden van de website en via de Mac App Store.

Pas als je een oplossing wil delen met andere gebruikers zal je moeten kiezen voor een betalend licentiemodel. Dat model zal eenvoudiger zijn dan nu: er komt 1 licentie voor toegang tot alle producten.

Bestaande klanten krijgen de mogelijkheid om zonder limieten te verkennen wat innovatie met Claris software nog meer kan doen binnen hun bedrijf. Via de Problem Solvers Circle kunnen 500 klanten tot 3 juni intekenen op een gelimiteerd aanbod waarbij voor een beperkte meerkost iedereen in het bedrijf toegang krijgt tot het volledige Claris Platform. De meerkost is 30% bovenop het bestaande aantal licenties.

Een voorbeeld: een ziekenhuis gebruikt Claris Pro op één afdeling met 10 gebruikers maar is geïnteresseerd om ook andere afdelingen te voorzien van custom apps. Voor de kost van 3 extra licenties kunnen ze nu een site license bekomen waarmee ze apps kunnen uitrollen in het volledige ziekenhuis.

Opgelet: het aanbod is bedoeld als tijdelijke fase om te experimenteren en te groeien. Na twee jaar volgt er een evaluatie en vanaf dan wordt het effectieve aantal licenties in gebruik aangerekend.

Onze samenvatting

Dit is een veelbelovende eerste en zichtbare stap in een her-positionering en moderniseringsbeweging die achter de schermen al een tijd aan de gang was. Het klinkt vandaag misschien nog erg vaag en summier maar we zijn er bij ClickWorks van overtuigd dat Claris hiermee de goede kant uitgaat.

Low-code is nu een hippe term maar 30 jaar geleden bood FileMaker al innoverende mogelijkheden tot delen van data in een tijd dat de meeste gebruiker nog Word en Excel ontdekten. Meer en meer bedrijven onderkennen de schaarste aan gespecialiseerde IT en omarmen de noodzaak voor vernieuwing door ‘citizen-developers’. Samen met de juiste low-code tool en een ervaren partner kan je daarmee snel en kosten-efficiënt tot krachtige resultaten komen.